9. huhtikuuta 2010

Pääsykokeita vai ei?

Yliopistojen pääsykokeiden poistaminen on viime aikoina ollut mediassa esillä. Pääsykokeiden korvaajaa haetaan ylioppilastutkinnosta, mikä ei ole saanut yliopistoja kovin iloisiksi. Helsingin Sanomien mukaan hallitus haluaisi yliopistojen pääsykokeista eroon muutaman vuoden säteellä. Hetkinen, yo-todistuksella suoraan yliopistoon? Ajatellaanpa hetki...

Ylioppilastodistuksen ja -tutkinnon arvokkuudesta voidaan olla montaa mieltä - itselleni se on ainakin tärkeä ja jo saavutus sinänsä, mutta joillekin se saattaa olla vain turhahko paperi. Arvostan suomalaista lukiota ja ylioppilastutkintoa, mutta en niin paljoa, että sen perusteella valittaisiin opiskelijat yliopistoihin.

Lukio ja yliopisto ovat kuitenkin eri tasoisia vaatimuksiltaan, eikä lukion oppimäärän omaksuminen kerro opiskelijan soveltuvuudesta yliopistoon. Minä hyväksyn sen, että esimerkiksi todella hyvällä pitkän matematiikan arvosanalla voidaan ottaa opiskelija yliopistoon opiskelemaan matematiikkaa suoraan ilman valintakokeita, mutta homma ei toimisi joka alalla: minkä arvosanan perusteella valittaisiin opiskelijat vaikkapa kansantaloustieteen laitokselle? Lukion oppimäärä sisältää vain yhden kurssin taloustietoa, joka sekin on melko pintaraapaisu talouden maailmaan.

En halua sitäkään, että ylioppilastutkinto olisi kokonaan hyödytön yliopistoon pyrkiessä. Nykyinen järjestelmä, jossa hyvät yo-arvosanat antavat lisäpisteitä yliopistohaussa, on mielestäni toimiva: se kannustaa opiskelemaan lukiossa, mutta ei "pakota". Yo-kirjoituksissa epäonnistuessa voi edelleen päästä yliopistoon, mutta miten olisi uuden järjestelmän kanssa? Pitäisikö jatko-opiskelulle sanoa hei hei, jos niitä laudatureja ja eximioita ei todistuksessa olekaan?

Yliopistoon pyrkivät opiskelijat ovat tietääkseni pääsääntöisesti melko motivoituneita opiskelijoita, ja he haluavat todella opiskella menestyäkseen pääsykokeissa. Se kertoo siitä, että he haluavat opiskella juuri sitä alaa. Onkin mielenkiintoista miettiä, eksyisikö opiskelijoita niin sanotusti väärille aloille, jos hyvällä yo-todistuksella voisi käydä "haistelemassa" ilmapiiriä. Sen seurauksena pelkään opiskelujen keskeyttämisprosentin nousevan, koska ihmisten ei tarvitsisi nähdä lukion jälkeen vaivaa päästäkseen opiskelemaan yliopistoon, eli jotkut saattaisivat valita alansa "mennään vaikka tonne"-periaatteella pääsykokeiden puuttumisen johdosta. Ei tarvitsisi olla motivaatiota lukion jälkeen saadakseen opiskelupaikan, mikäli ylioppilastodistus näyttää hyvältä. Pääsykokeissa menestyäkseen täytyy uhrata paljon aikaa kirjojen parissa.

Innolla odotan, mihin suuntaan asia kehittyy. Vaikka itselleni onkin tulossa melko hyvä ylioppilastodistus, olen silti pääsykokeiden puolella. Opiskelijan soveltuvuus tiettyyn oppiaineeseen näkyy paremmin pääsykokeen perusteella kuin lukion arvosanoissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti