7. joulukuuta 2009

Taidetta, musiikkia vai taidemusiikkia?

Aamulla herätessäni laitoin ensimmäiseksi stereot päälle ja The Nationalin Boxer-albumin (joka on ollut kovassa kulutuksessa viime aikoina muutenkin) soimaan. Koulumatkalla mp3-soittimeni tarjosi korvilleni Rammsteinia sekä parin biisin verran Mewiä. Illemmalla kotona Kings of Leonia ja - jälleen kerran - The Nationalia. Kaiken huipuksi olen tässä illan aikana yrittänyt etsiä uusia, minulle tuntemattomampia bändejä/artisteja ja tutustua niiden musiikkiin - Neil Young sekä Editors kuulostivat mainiolta.

Äskeisestä voi huomata, että elämäni on toisinaan erittäin musiikkipainotteista. Jotkut päivät, kuten tämä, kuluvat miltei kokonaan musiikin parissa, mutta joinain päivinä jätän stereot kokonaan rauhaan. Musiikki saa minut yleensä paremmalle tuulelle ja se antaa ajattelemisen aiheita. Ajattelu ja pohtiminen ovat mukavia asioita, miksipä en siis kuuntelisi musiikkia! Vaikka olenkin joskus päiviäkin kuuntelematta musiikkia lainkaan, niin musiikiton viikko kuulostaisi jo turhan hurjalta.

Äidinkielen tunnilla keskusteltiin taiteesta; mikä voidaan määritellä taiteeksi ja missä kulkee taiteen ja ei-taiteen raja? Kysymykset ovat mielestäni sen verran abstrakteja, että mielipiteitä on varmasti yhtä monta kuin mielipiteen ilmaisijaakin. Joku sanoi, ettei musiikki kuulu taiteen piiriin. Vastalause!

Mielestäni musiikista ei voi puhua kuin se olisi vain yksi, "osiin jakautumaton esine". Musiikki jakautuu genreihin ja niiden alagenreihin ja niin edelleen, kyllähän te tiedätte. Sama koskee myös esimerkiksi kuvataidetta, sillä erityyliset teokset määritellään eri kategorioihin. Joku toinen pitää tietynlaisia maalauksia taiteena, toinen ei. Minä pidän jotakin musiikkia taiteena, mutta en toki kaikkea - jotkut ihmiset eivät ilmeisesti pidä minkäänlaista musiikkia taiteena. Omasta mielestäni oivalliset lyriikat sekä hieno sävellys voivat olla taidetta - itse asiassa jos biisissä on osuva sanoitus ja se on hyvin sovitettu mainioon sävellykseen, niin sehän on taidetta parhaimmillaan! Sanoituksien tulkitseminen voi olla taidetta. Musiikillista taidetta voi mielestäni esiintyä sekä cd-levyillä että livekeikoilla.

Voiko musiikki olla taidetta sinun mielestäsi? Mikä tekee tai ei tee musiikista taidetta?

PS. Ihmettelin, että miksi kursivoin bändien nimet tässä tekstissä, mutta olkoon nyt sitten...

3 kommenttia:

  1. Minusta taiteeksi voi väittää ihan mitä vaan, mutta ei kannata oottaa että kaikki muutki pitää sitä taiteena. Taide on subjektiivinen käsite. Se musiikki, mitä mie kuuntelen, on taidetta. Musiikki voi olla kaunista, eläymyksellistä, neroa.. Eikös nuo kuulu taiteen käsitteisiin? :P Mutta vaikka mie en esim. mithän oopperaa kuuntele, niin mie piän sitäki silti taiteena. Ite en vain käsitä sitä. Ihan niinkö en käsitä kaikkia Picasson töitä. Ehkä käsittäisin jos perehtyisin. Ihmise on erilaisia. Jos on kovin suppeamielinen niin ei varmasti pidä musiikkia taiteena.

    Taide on osa ihmisen tekemää kulttuuria kulttuuria, eikö musiikki sitten ole? :) Eikö Led Zeppelinin Stairway to Heaven ole kaunis, eläymyksellinen, nero?

    Olen siis sinun kans samaa mieltä asiasta :D

    VastaaPoista
  2. :D Ihmise ja kulttuuria kulttuuria, taas tätä oikeinkirjoitusta..

    VastaaPoista
  3. Kyllä vain: taide voi olla, ja usein onkin, elämyksellistä ja nerokasta. Hyvä että mainitsit nuo käsitteet, itselleni ei tullut mieleen. :)

    VastaaPoista